Снимка БГНЕС

"Коктейлите са силно калорийни, бирата е богата на минерали и витамини и е най-щадяща за килограмите. Към храните-риба, плодове и зеленчуци и чисто месо. Сладоледът за десерт, с качествени и натурални продукти“. Това заяви пред БГНЕС диетологът проф. Донка Байкова.

„В топлите дни, релаксирайки след работа, хората биха искали и обикновено го правят с удоволствие, да пият нещо още по-леко, не натоварващо, с по-малко алкохолно съдържание, защото в летните жеги високоалкохолните спиртни напитки, концентрираните не са подходящи и всеки го знае. Те произвеждат топлина, носители са на празни калории и топлинната регулация се затруднява в човешкото тяло. Прибягват наистина към съвременни коктейли, това е едно изкуство в кулинарията, което действително широко завладява различите страни“, обясни диетологът.

Тя все пак поясни, че те са висококалорийни и посъветва да не се прекалява с приемането им. „Захарните изделия и коктейлите са много по-високо калорийни от нормалните питиета и например, 100 милилитра спиртна напитка, евентуално класическата водка, има 230 калории. В коктейлите слагат 50, 30, или 25 милилитра водка, но добавката на захарно съдържание от плодове или сироп добавя допълнително глюкоза и фруктоза, т.е. прости захари, така че количеството калории трябва да се отчете“, коментира диетологът.

Тя поясни, че от видовете алкохоли бирата носи най-малко вреда за килограмите. „Две чаши вино, няма значение бяло или червено, е равно по калории на 100 милилитра концентрирана напитка-дали е водка, ракия или уиски, няма значение, което е равно на 500 милилитра светло пиво, бира и всичко това е 230 килокалории. Една чаша бира, евентуално 330 милилитра, ще има два пъти по-малко килокалории“, смята проф. Донка Байкова.

Тя добави и че бирата е богата на витамини от група В и на минерали, но и има лек повишаващ настроението ефект. „В скандинавските страни, в които продължителността на светлата част от денонощието е кратка, има много депресии. Една малка бира от 330 милилитра, дори е разрешена за използване от дамите в обедната почивка“, разказа Байкова.

“Затова и обедните им паузи са малко по-продължителни, именно заради това пиво. На мъжете пък им се полага 500 милилитра светла бира-това има антидепресивен ефект, а и чаша бира носи най-малко калории“, посочи диетологът.

На въпроса как стоят нещата с просекото, проф. Байкова, че половин бутилка е равна на минимум 230 калории. „Това е и газирана и леко сладникава напитка и много по-бързо усещаме алкохолното опияняване също както при шампанското“, коментира Донка Байкова.

Попитана какви храни трябва да консумираме в летния сезон диетологът съветва в менюто да има риба, месо, плодове и зеленчуци. „Консумираме повече зеленчуци и повече плодове, те са и по-вкусни и по-богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. От животинските продукти избираме кисело мляко, таратор, извара и леките сирена- тип моцарели. Рибата е предпочитана от всички нас, особено на морето, понеже сме черноморска страна, имаме всички видове риба. Яйцата винаги присъстват в менюто съответно и през лятото“, отбеляза диетологът, след което даде примери и как да консумираме част от храната.

„Можем да правим миш-маш с лапад, с коприва, спанак и киселец с добавка на малко сирене или извара вместо сол. От месата можем да взимаме по-чистите такива, например 100 грама пилешка пържола по калории е равна на 100 грама свинско чисто месо, така че вида месо няма такова значение“, коментира Донка Байкова.

Относно сладоледите диетологът посъветва той да бъде не повече от две топки на хранене и да бъде от натурални продукти. „Най-добре като си позволяваме за релакс топка сладолед, макар и по-скъп, да е от натурални продукти. Всичко качествено наистина струва по-скъпо, но за здравето излиза по-икономично, защото го запазва“, подчерта диетологът проф. Донка Байкова и отправи апел за по-малко количество и повече качество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase