Снимка: БГНЕС

Цените на имотите в Пловдив, Бургас и Варна вече гонят тези в столицата. Към момета се наблюдава леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5% в сравнение с тези от края на миналата година. Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20 на сто, докато в Пловдив и Бургас се отчита годишно нарастване от около 8-10 на сто. Това показват данни на Bulgarian Properties за пазарните тенденции в Пловдив, Варна и Бургас в началото на 2024 г., предаде БТА.

Във морската столица Варна средно цената е около 100 евро/кв. м по-високи от тези в Пловдив и Бургас. През първото тримесечие средната цена във Варна достига 1343 евро/кв. м, по данни на компанията. В Пловдив и Бургас цените вече са доста сходни – съответно 1212 евро/кв. м и 1244 евро/кв. м.

В трите големи града вече почти не се срещат цени под 1000 евро/кв. м с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро/кв. м. Съвсем логично новото строителство движи пазара и е предпочитано за купувачите.

Данните показват, че и в трите големи града обемът на продажби в началото на 2024 г. нараства с около 20 на сто на годишна база. Това наблюдение е подкрепено и от данните на Агенцията по вписванията, които отчитат ръст на броя на сделките на годишна база с 4 на сто, 12,7 на сто и 9,2 на сто съответно за Пловдив, Варна и Бургас.

В края на 2023 г. достъпността и в трите града се подобрява след временното влошаване в началото на 2023 г., когато доходите нарастваха по-бавно от цените на имотите.

Пловдив

Градът е вторият по големина град в страната. В най-скъпите квартали цените надвишават 1500 евро/кв. м. Това са "Младежки хълм", "Мараша", "Каменица 1", "Център". Най-евтино се продават жилищата в "Изгрев", където са и единствените цени под 1000 евро/кв. м. След него в нарастващ ред са "Беломорски", "Остромила", "Коматевски възел", "Южен".

Варна

Варна е лидер по ръст на цените и е вторият най-скъп град за жилищни имоти след столицата. Най-предпочитаните квартали са Морската градина и Гръцка махала. Там цената достига до над 2000 евро/кв. м. Сред най-скъпите квартали традиционно са "Операта", "Чайка", "ВИНС - Червен площад", "Спортна зала", "Център".

Варна се разраства в търсене на нови възможности за реализация на проекти ново строителство и модерен начин на живот и вече редица местности и курортни комплекси са приобщени към града, давайки възможност за живот в съчетание на градски ритъм и ваканционни удобства.

Бургас

Бургаският градски пазар също се характеризира с разрастване към нови територии – основно в посока ж.к. "Славейков" и магистрала "Тракия", както и към кв. "Сарафово" и ж.к. "Меден рудник". Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят цени под 1000 евро/кв. м, което прави този район доста изгоден на фона на общата картина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase