България е една от малкото в света с адаптирани комиски за незрящи. Има две издадени истории, отпечатани на брайл. Комиксите са финансирани с подкрепата на Национален фонд "Култура".

"Пътешествията на Уики" са една вълнуваща история, до която вече могат да се докоснат и незрящите хора. "Не ми е било познато това изкуство, не съм имала достъп до него преди това", споделя коректорът Ваня Димитрова.
Комиксите са отпечатани на брайл и след това озвучени от актьори и доброволци. Идеята цветните и забавни истории да бъдат адаптирани и за незрящите е на Иван Карастоянов.

"Хора от всякаква възраст нямат представа какво е това комикс. Предприехме да опишем възможно най-кратко точно и ясно какво се случва на всяка картинка. На една страница от комикса очертахме рамките на картинките, за да придобият структурно какво представлява един комикс", заяви Карастоянов.

Предвиждат се още проекти, чрез които незрящите да имат достъп до художествена литература.

"Отзвукът беше много добър, поради тази причина ние се принудихме да кандидатстваме отново и благодарение  на Национален фонд "Култура" отново ни одобриха и тази година вдигнахме малко нивото. Вече имаме чернова на 10 комикса допълнително, които ни бяха предоставени от пловдивско издателство", допълни инициаторът на проекта.
Работи се и по адаптацията на два късометражни филма. В Националната библиотека за незрящи се отпечатват средно по 20 заглавия на година предимно художествена литература.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase