Снимка: Daniel Albany от Pixabay

Най-малко 2616 лева са необходими на едно тричленно семейство месечно, за да може да покрива нуждите си от първа необходимост спокойно. Данните са представени от директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова. Тя коментира, е разходите са се повишили сс 4,3%.

Иванова обясни, че в момента около 1 млн. души не могат да достигнат заплата за издръжка, а миналата година са били 1,7 млн. души.

Експертът допълни, че с минималта работна заплата се покрива малката потребителска кошница. В нея има продукти от първа необходимост - ориз, картофи, сирене, кашкавал и други. За 20 жизненоважни стоки са необходими 113 лв или 58 евро.

„В Испания тези 20 стоки с една минимална работна заплата могат да бъдат купени 26 пъти, в Румъния 15 пъти, а в България 8,2 пъти“, допълни Иванова пред Нова ТВ. Тя каза, че според директивата за адекватна МРЗ, която трябва да се транспонира до 15 ноември в страната, МРЗ трябва да бъде равна за заплатата за издръжка, която е 1454 лв. на едно лице. „Тогава няма да говорим за работещи бедни“, каза експертът.

Иванова обясни, че през 2023 г. цените на хранителните стоки са нараснали с 21%. В момента има задържане на цените, допълни тя. „Когато говорим, че малката потребителска кошница е нараснала с 4% това е на фона на вече повишени цени и затова не може да се усети, че инфлацията е преодоляна“, допълни експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase