Снимка: andreas160578 от Pixabay

Зарядните станции за електромобили в България са се увеличили с 410 за последните шест месеца. Така общият им брой до март месец е 1760. Броят на електромобилите е 13 466, хибридните автомобили са 51 910.

През настоящата година се очаква да има напредък по отношение развитието на зарядната инфраструктура за електрически превозни средства, се казва в анализ на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ).

Иван Костов, който е член на УС на ИКЕМ, допълни, че забавяне в темпа на процесите се регистрира в цяла Европа и има редица причини за това. У нас обаче, освен инфлацията, върху готовността на потребителите да преминат към електрически превозни средства оказва влияние и недостатъчно развитата инфраструктура и неравномерното покритие с места за зареждане.

Очаквано, най-много станции за зареждане на електромобилите има в големите градове и по магистралите. България е единствената страна в ЕС, която няма система за подпомагане на бизнеса и потребителите. Затова се очаква с нетърпение закон за насърчаване на електрическата мобилност. Проектът се очаква да бъде представен и предложен за обществено обсъждане, допълни още Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase