Снимка: Sergio Serjão от Pixabay

Южното Черноморие се готви да посрещне първите си туристи. Тази година предварителните резервации са с 20% повече спрямо миналата година по това време.

Много от хотелите отварят до дни. Те очакват това лято повече туристи от Централна и Източна Европа. В един от хотелите в Слънчев бряг вече тече подготовка за сезона. За да посрещне първите туристи, хотелът ще отвори на 1 май.

„Първите пристигания у нас ще са румънските туристи – те идват за Великденските празници. На 2 май очакваме първите чартъри от Великобритания. Отчитаме 18% ръст на записванията спрямо същия период на миналата година“, обяснява  пред bTV хотелиерът Христо Караилиев.

В Южните курорти най-много туристи се очакват от Румъния, Полша и Великобритания. Отстъпките за ранни резервации стигат до 30%. „Ние имаме резервации още от миналото лято за тази година – още от края на юли и август 2023 г.“, отбелязва и Янчо Парушев, който също е хотелиер.

Заради по-високите летищни такси, туроператорите срещат проблеми. „Ще намалят с около 20% чартърните си програми. Това ще окаже една негативна тенденция на продажбите и записванията за летния сезон на 2024 г.“, смята туроператорът Иван Кирязов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase