Снимка: БГНЕС

Поредната кампания на инициативата “Капачи за бъдеще” приключи, а в нея участваха над 150 доброволци. Лазар Радков е основател на благотворителната кампания и сподели, че кампанията не губи популярността си.

“В последната участваха над 150 доброволци. Събраните капачки само в София са 50-60 тона. Средствата ще бъдат насочени отново към неонатологични отделения в цялата страна. Целта е за половин година инициативата да помогне на между 10 и 15. Апаратурата за някои от тях вече е поръчана”. Това каза Радков в ефира на Нова ТВ.

Той допълни, че годишно кампанията “Капачки за бъдеще” събира над 250 тона. През последните години се събират и алуминиеви кенчета, както и пластмасови бутилки.

Благотворителната инициатива е насочена предимно към детските отделения - закупуване на кувьози, монитори, инфузионни помпи. Апарати, които са в помощ на лекарските екипи за поддържане жизнените показатели на най-малките пациенти.

Лазар Радков допълни, че освен събираето на капачки, екипът му, заедно с лекари, обучават децата за първа долекарска помощ в училищата. Доставят лекарства и на възрастните хора в отдалечените села.

Изминалата кампания на „Капачки за бъдеще” е била 17-а. Първата е през 2017 г. Тогава събраните капачки са около 8.5 тона. „През годините удвоявахме количествата”, казва Лазар Радков.

През следващите седмици кампанията ще мине и през Велико Търново, Варна и Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase