Снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Проф. Пенчо Пенев от УНСС призова въпросът за въвеждане на еврото да бъде обсъден експертно. Според него страната ни може да се провали или просперира както с националната валута, така и с европейската. В ефира на БНР проф. Пенев каза, че когато се е приемал българският лев не имало референдум. “Приет е с един закон на Народното събрание”.

Професорът припомни, че тогава политиците са били скромни и не всеки е говорил "на едро, с някаква политически пропагандна цел в едната или другата посока”.

”В повечето дебати, които слушаме във връзка с лева и еврото, имаме едно развихряне на страхове, които имат определени политически цели. Трябва да се погледне спокойно и рационално", коментира проф. Пенчев.

По думите му за да има икономически успех, на първо място стои трудът, честността, доброто институционално функциониране, свободният пазар, а след това идват всички други фактори. По думите му финансовите проблеми, проблемите с публичните финанси и малко безотговорното харчене на обществени пари не са привилегия само на социалистическия режим. Лековатото отношение към публичните финанси, харченето с широка ръка и понякога политически мотивираното харчене е типично за българските държавни финанси още от времето след Освобождението, подчерта проф. Пенчев и добави със съжаление, че имаме трайни корени в това отношение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase