Снимка БГНЕС

Повишаването на заплатите в администрацията е глътка въздух за работещите с най-ниски възнаграждения. Това каза в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Повод за думите му е заявеното днес от премиера в оставка Николай Денков, че правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 милиона лева.

Димитров каза, че според изработената методика от администрацията на Министерския съвет са определени 53 000 работещи в 304 структури.

"В тях всъщност имаме увеличение на заплатите между 200 и 300 лева в зависимост от длъжността. Основните минимални начални заплати, които се увеличават по отделните длъжности, са обратно пропорционални. Най-ниските имат най-голямо увеличение. Например 18 процента е увеличението на най-ниските - на ниво специалист в съответните структури, а 12 процента са на ръководните позиции", обясни Димитров.

Той коментира и предложенията от политически формации за изплащане на великденски добавки за пенсионерите. Димитров обясни, че това трябва да бъде съобразено с критериите за социално подпомагане.

"Разбира се, че партиите преди изборите ще имат още по-екстравагантни предложения", каза още президентът на КНСБ.

В Русе Пламен Димитров постави началото на национална кампания на КНСБ в защита на правото на сдружаване и договаряне на работните заплати, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase