Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния, предава БТА. По време на визитата си, Йотова ще посети неделното училище "Йордан Йовков" към Посолството на България в Букурещ.

В 18:00 ч. Йотова ще открие изложба „80 години от спасяването на българските евреи в документи от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в Националната опера на Румъния. Тя бе представена за първи път на 10 март 2023 г. в София в Националната библиотека и бе открита официално от президента на Република България Румен Радев.

На следващия ден Йотова ще посети румънския град Търговище, където ще има обща среща с Кристиан Даниел Стан, кмет на Търговище, с Клаудия Джилия, префект на окръг Дъмбовица, и с Корнелиу Щефан, председател на Окръжния съвет на окръг Дъмбовица. Илияна Йотова ще разговаря и с митрополит Нифон в неговата резиденция, а по-късно ще участва в отбелязването на традиционния празник на българите от Търговище - Конски Великден, известен още като “Тудорица“. Програмата ще включва литургия в църквата „Свети Нифон“, парад на конете и фолклорна програма с участието на ансамбли на българските организации от Търговище, Бълени, Извоареле и Винга.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase