Специалният прокурор Талева, която разследва Сарафов, още не е виждала записите на Пепи Еврото. Става въпрос за предполагаеми компромати, които са иззети от жилища, които са използвани от бившия следовател Петьо Петров - Еврото.

"Проблем е самото обстоятелство, че такива доказателства се намират или са се намирали в някакъв момент, в разпореждане на прокурори, които са под прякото ръководство и зависимост от главния прокурор, спрямо когото са били събрани тези доказателствени материали", каза Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че Софийската районна прокуратура е започнала скоростно разследване, по времето когато е тръгнало противопоставянето между бившия главен прокурор Гешев и тогавашния му наследник Сарафов. В хода на това образувано производство са събрани тези материали - флашки, хард дискове, касети и чували със заготовки на прокурорски постановления.

"Това нещо е иззето, от Софийската районна прокуратура са го изпратили на Върховния касационен съд, който администрира законните поводи, които предполагат започване на наказателно производство срещу главен прокурор и негови заместници, а в периода от време, докато се чакаше назначаването на специалния прокурор, по новоприетия механизъм, градската прокуратура, поемайки контрола върху това разследване, изисква тези доказателствени материали от ВКС и той ги дава. Това е притеснителното", подчерта Янкулов пред Bulgaria ON AIR.

Има събрани веществени доказателства и от имоти на Петьо Петров от Гърция, които са събрани с европейска заповед за разследване, изпратена от Софийската районна прокуратура.

"Можем да се надяваме, евентуално някога, ако се разплете тази история, да се разбере и съдържанието им, но аз въобще не съм оптимист, че до такова разплитане може да се стигне", отбеляза Янкулов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase