"Количества инсулини действително има, казусът е по-скоро логистичен, отколкото някой злонамерено да го задържа. Ангажимент на Министерството на здравеопазването, на Комисията по здравеопазване и търговците на едро и производителите е да бъдат равномерно разпределени по страната", коментира наболелият проблем здравният икономист Аркади Шарков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му казусите остават нерешени поради честата смяна на министри, нестабилността на правителствата.
Шарков припомни думите на председателя на здравната комисия Костадин Ангелов, че има желание от страна на политическите сили за завършване на СЕСПА, за да работи в полза на гражданите, а не на търговците на едро.

"Трябва да има наказани фирми, които правят нерегламентиран износ на инсулини. Както стана ясно днес има търговци, които са глобени с по 100 000 лв. - трябва да има достатъчно политическа воля да не е като орел, рак и щука, а да е единна, за да се реформира СЕСПА и да има стабилност на пазара на лекарства", призова здравният икономист.

Пред Bulgaria ON AIR Аркади Шарков аптеките в страната са много, а контролиращите са малко, затова дигитализацията ще улесни процеса на контрол.

"ЕК разработва критичен списък на лекарства, който може да бъде приложен и за България. Не малка част от българите пътуват в Гърция не защото е по-евтино, а защото лекарствата не се продават на българския пазар. Цената до такава степен ерозира, че производителят решава, че не му е изгодно да внася продукт", посочи Шарков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase