Снимка: БГНЕС

Платформата за заетост на бежанци в България ще свързва бежанците с работодатели, като насърчи независимостта и икономическото овластяване сред бежанските общности в страната. Официалният старт на платформата е обявен от Фондация за достъп до права - ФАР, в партньорство с Върховния комисариат на ООН за бежанците -UNHCR, съобщиха от пресцентъра на организацията.

През последните години България се превърна в държава с важен принос за приемането на бежанци особено от Украйна, Близкия изток и Афганистан. Към декември 2023 г. 67 769 украински бежанци са регистрирани с временна закрила в страната, а повече от 22 000, предимно сирийци и афганистанци, са подали молби за международна закрила, посочват от организацията. Според тях бежанците са възможност за работодателите, те притежават разнообразни умения, опит и таланти, които могат да обогатят местния пазар на труда и да стимулират икономическия растеж.

Като улеснява достъпа на бежанците до възможности за заетост, Платформата се стреми да разгърне техния потенциал, насърчавайки приобщаващото развитие и социалното сближаване в България.

„Икономическото овластяване чрез заетост е от жизненоважно значение за бежанците, като осигурява не само източник на доходи, но и насърчава овластяването и независимостта“, заяви Седа Кузуджу, представител на Агенцията на ООН за бежанците в България. Според нея платформата за заетост на бежанци ще им даде възможност да възстановят живота си с достойнство, като същевременно имат положителен принос към приемащата ги общност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase