Снимка БГНЕС

България ще плати на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок 31 695 евро лихви. Причината е, че изплащането на обезщетението от 1 635 875 евро, присъдено им от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, се забави с 3 месеца.

Тази седмица правителството прие решение за изплащане на обезщетението. В съобщението на пресслужбата му обаче нямаше и дума за лихви. Те обаче фигурират в решението, което вече е публикувано в информационната система на Министерския съвет. Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2024 г. в размер 3 261 921 лв. - левовата равностойност на дължимото обезщетение с лихвите. На министъра на правосъдието е възложено да направи съответните промени по бюджета на ведомството и да уведоми министъра на финансите, който пък трябва да извърши нужните промени по централния бюджет за 2024 г.

Наследниците на българските царе Сакскобургготски и Хробок първо реституираха имотите си, после държавата заведе дела да си ги върне обратно. Те пък дадоха държавата в Европейския съд по правата на човека заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират. Така, заради мораторума, който продължава и към момента, България беше осъдена да им плати рекордното обезщетение за имуществени вреди от 1 635 875 евро. Срокът за плащане беше 2 ноември м.г., пприпомня "Сега".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase