Снимка БГНЕС

Мотиви за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса имат много хора. Това заяви директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев в ефира на Нова тв.

Името на Божанов фигурира в разследване на Антикорупционния фонд, според което той е осъществявал връзка с прокурори срещу заплащане - с цел решаване на проблеми на клиенти на обвинението. Твърди се, че убитият е свързан и с имотни измами.

Според Станкушев очевидно екзекуторите много са бързали. „Мястото, на което е извършено убийството, не е отдалечено. Действията не са били много професионални”, каза той.

Още по темата

"Мотив може да имат ощетени граждани, от които са откраднати имоти, а такива има много. Кражбите ставали с подправени нотариални документи, а извършителите си осигурявали защита. Потърпевшите знаели, че ако се оплачат, полицията и прокуратурата няма да реагират, както трябва”, добави Станкушев.

Той уточни, че жертвите са били собственици на хубави централни имоти, в които не живеели.

„Хората, които Божанов ръководел, правят проучване, превземат имота, във владение влиза друг човек, обикновено - подставено лице, след което започва прехвърляне. В един от случаите собствениците успяват да си върнат имота, но твърдят, че в него е имало подслушвателна апаратура”, уточни Бойко Станкушев.

По думите му съпругата на убития е била служител на ГДБОП.

„В трите разследвания на Антикорупционния фонд се установява, че мрежата стига до най-високо ниво, по най-високите етажи на властта. Божанов е държал подръка нотариуси, които са извършвали услугата незаконно присвояване на имот”, добави Станкушев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase