Снимка БГНЕС

Датата 1 януари 2025 г. за влизане на България в еврозоната не е "сакрална", каза премиерът Николай Денков в предаването „Стълбището“ по Дарик радио, в  което участва и вицепремиерът Мария Габриел.

"Няма нищо фатално, ако стане не от 1 януари, а от 1 юли, и това е възможно. Датата не е сакрална, сакрално е да имаме ясна посока и да работим по нея. Това е от полза за бизнеса, за гражданите, за повишаване на благосъстоянието и на контрола върху финансовите институции", каза министър-председателят.

Денков подчерта, че правителството работи присъединяването да стане възможно най-скоро.

Премиерът обясни, че по време на разговорите му в Давос е станало ясно, че единственият проблем, който стои пред влизането ни в еврозоната е инфлацията, която е свързана с външни фактори като цените на горивата и на храните. Инфлацията продължава да спада, но, за съжаление, в еврозоната тя по принцип е по-ниска и затова е по-трудно да се вместим в изискванията, обясни Николай Денков, предаде БТА.

Затова и България преговаря показателят за инфлацията да бъде оценен по-късно през годината, допълни Денков. Самият доклад, който ще определи дали и кога ще бъде отправена покана към страната ни за присъединяване към еврозоната, се очаква да бъде представен през юни.

Ротацията

Първите стъпки към ротация са заложени, още когато направихме споразумението как и кога ще се случи тази ротация. Второ, направихме лидерска среща, на която принципите бяха обсъдени. Това, което не сме започнали, е да обсъждаме конкретни имена, защото в момента правим анализ на работата на министрите по изпълнението на програмата, каза премиерът.

Денков увери, че процесът върви спокойно, конструктивно и е оптимист в това отношение.

От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел каза, че за нея е важно да бъде завършен анализът и да имат много голяма яснота за свършената работа на всеки един от министрите. "На този етап най-важно е да имаме яснота къде сме се справили със заложените срокове в управленската програма, къде има може би риск от забавяне и какви са мерките той да бъде преодолян", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase