Реформата в службите е на дневен ред, но тя трябва да бъде адекватна, за да могат службите да работят качествено, информирано и с ясни цели.

"Ако целта на реформата е да се промени процедурата за промяна на назначаването на ръководители на служби, това ще бъде неудачно решение. Ако Министерския съвет ще предлага, а Народното събрание ще избира, ще повторим феномена "Пеевски" от лятото на 2013 г., което предизвика изключителни протести, социални протести, широкомащабни. Овладени служби звучи много страшно, могат да бъдат ползвани за политически цели, ако не са поставени на сериозен външноведомствен контрол, включително парламентарен. Трябва да има целеполагане. В момента не се знае кой поставя задачите пред българските служби за сигурност, особено за цивилното разузнаване и ДАНС", коментира бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му службите не са пробити, но може би ще има опити за овладяването им, които според него няма да са успешни.

Според Вучков правосъдна реформа, без реформа на МВР, не може да се случи.

"МВР събира доказателства, провежда над 97% от досъдебните наказателни производства. Прокурорът и съдът ще отсъдят присъди, само ако МВР си свърши качествено работата", смята той.

Проф. Вучков изтъкна, че в МВР има много неподготвени кадри и бе категоричен, че не може 5 000 пенсионери да са пожарникари и полицаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase