Снимка: Bulgaria ON AIR

Лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ създадоха свое сдружение. Идеята е то да стане национално представително.  

"Днес ще имаме първата пресконференция, на която ще представим Националното сдружение на лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ, на която ще представим сдружението. Трите стълба на здравната система в България са първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична и болнична помощ. От самото начало останахме специалистите от извънболничната помощ, дълго време. Днес обединението вече е факт", каза председателят на Националното сдружение на лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ д-р Катя Ганова в студиото на "България сутрин".

"Управител съм на медицински център. Преди година и половина направихме Сдружение на медицинските центрове в малките общини. Когато представихме идеята си пред управата на БЛС, обсъдихме, че всъщност няма смисъл да се делим на малки и големи. В основата си всички проблеми на специализираната извънболнична помощ са еднакви. Има специфика и тя се поражда от демографската характеристика на малките общини, тяхната отдалеченост", уточни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ един от проблемите днес е свързан с кадровата криза при специалистите и това се усеща още повече в малките общини.

"На този етап все още имаме специалисти, които идват при нас. Разликата е там, че те обикновено работят на трети договори в тези малки общини. Сключването на трети договор е тромава процедура. Първо трудно намираме специалисти като невролози, гастроентеролози, ендокринолози. Миналата година, когато вече имах уговорка с такива специалисти, процедурата по подписването отне време и колегите започнаха работа през април", даде пример д-р Ганова.

Всичко това трябва да се опрости и да се намери начин при тази криза да се осигуряват по-лесно специалисти, настоя тя.

"Вероятно и заплащането е проблем, демотивирани са. Завършвайки образованието си, много от колегите отиват или в големите областни центрове, или отиват в чужбина. Това важи и за лекари, и за специалистите по здравни грижи. Ние, специалистите от извънболнична помощ, сме лекари, които работим на терен. Всеки от нас ежедневно се среща с проблемите в системата", заяви още д-р Ганова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase