Снимка: БГНЕС

Това не е демонтаж на паметник, това е разчленяването на българския народ, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде радио Sputnik.

Руските медии припомнят, че Административният съд в София е разпоредил да бъде прекратен демонтажът на Паметника на Съветската армия. Новината дойде часове, след като беше свалена последната част от най-високата фигура на паметника.

"Това е просто библейска история. Това не е история за демонтиране на паметник. Това е история за разчленяване на българския народ“, каза говорителката на руското МВнР. „Освен това хората са напълно откъснати от медиите... Единственото място, където все още могат да говорят в България, ако не броим кухните и пейките по входовете, е в социалните мрежи и те просто гръмнаха. Просто гръмнаха. Все пак това не е само принципен въпрос... Това е и паметта на семействата", отбеляза Мария Захарова. Шокът от събарянето на паметника може да е фактор, който да попречи на българския народ да изпадне в „летаргичен сън“, каза тя.

"Вероятно това страдание е единственият начин да не изпаднете в опасния сън на мразовита нощ, когато можете да замръзнете до смърт в съня си. Това страдание, според мен, има лечебен, животоспасяващ характер. Това не позволява на хората в България да потънат в летаргия", заяви Захарова.

Тя прогнозира, че "скоро в Европа ще започнат да издигат паметници на Хитлер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase