Снимка БГНЕС, архив

Животновъди и земеделци искат спешна среща с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев, за да молят за нова украинска помощ часове преди държавният бюджет за 2024 г. да бъде гласуван в парламента.

В края на ноември Европейската комисия взе решение за удължаване до 30 юни 2024 г. на временната държавна помощ за подпомагане на земеделските стопани в  Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България заради последниците от войната в Украйна. В бюджета за 2024 г. обаче липсват такива средства, посочи пред БНР Димитър Зоров, който освен голям млекопреработвател е и председател на Съюза на говедовъдите.

От Българската аграрна камара също настояват за среща с премиера, след като в бюджетната парламентарна комисия категорично е било отхвърлено искането за нова украинска помощ през 2024 г. Става дума за нови 426 млн. лв., които според недоволните земеделци не са помощи, а компенсации заради загубите, които търпят от войната в Украйна.

Още по темата

"Възмутени сме от дълбоката несправедливост спрямо българските земеделски производители, която се случва в парламента", коментира Костадин Костадинов, председател на камарата. Той заяви пред БНР, че ако украинската помощ не бъде гласувана, "впоследствие ще влезем в един голям цирк на протести, на искания, което не е добре за никой".

От земеделското министерство са категорични, че са заявили към Министерството на финансите необходимостта от осигуряване на 426 млн. лв., но това искане не е удовлетворено. Председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева също обяснила, че нищо не може да направи, затова земеделците трябвало да се обърнат към финансовия министър, разказа Димитър Зоров.

Тези дни недоволните земеделци са разпратили протестни писма до министрите и до премиера с обвиненията, че българското животновъдство и земеделие се водят към пълна разруха и ликвидиране.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase