Снимка: БГНЕС

Главният архитект на София Здравко Здравков не е одобрявал проект за ремонт на Паметника на Съветската армия. Това става ясно от негов отговор на отправен въпрос от Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС.

Лидерът на столичните социалисти е подал заявлението по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) часове след като започна демонтажа на монумента в Княжеската градина. "В отговора си арх. Здравков твърди, че още на 20-ти март е наредил на Областния управител да предприеме незабавни действия по премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника и ограничаване на достъпа до обекта.

"Архитект Здравков ме уведомява, че в НАГ не се съхраняват данни за одобрени проекти и налично разрешително за строеж. И прехвърля топката към главния архитект на район "Средец"", каза Иван Таков. Според него това означава, че в конкретния случай решението за нарязване на Паметника на Съветската армия е било взето на ниво районна администрация и Областна управа.

"От една страна Областната управа не се съобразява със заповедта на главния архитект на Столична община за ремонт на плочите и не я изпълнява, а от друга го заобикаля и взима решение за нарязване на парчета на културно-историческо наследство единствено с разрешението на главния архитект на район "Средец", коментира Иван Таков. - Това е скандално самоуправство!".

Иван Таков припомни, че е изпратил сигнали до всички институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се в Княжеската градина. Той е подал сигнал и до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase