Снимка Ивайло Мирчев Фейсбук

Точно в 7:52 ч. тази сутрин беше отрязана и махната главата на войника от мемориала Паметник на съветската армия, известен още като МОЧА – Монумент на окупаторската Червена армия. Тя беше на мястото си почти 70 години – от 1954-та.

Изпълнението се извърши при засилено полицейско присъствие и значителен публичен интерес въпреки студения декемврийски ден. По ирония на съдбата работниците режат с инструмент флекс, който е известен в Русия като „болгарка“. 

Очаква се депутатите да изслушат министъра на културата и министъра на регионалното развитие за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Искането е на депутати от БСП и "Възраждане", според които действията по премахването на монумента са незаконни.

Народните представители настояват за предоставяне на повече информация за съдбата на елементите, които се демонтират, както и за средствата, които са предоставени за преместването и реставрацията им. Демонтирането на фигурите от паметника започна във вторник.

От БСП и "Възраждане" вече внесоха сигнал до прокуратурата. А на мястото на паметника отново имаше протести с искане - монументът да бъде реставриран, но да бъде върнат отново на мястото си в Княжевската градина.

Междувременно, все още не е ясно къде ще бъде разположен паметникът след реставрацията. Най-вероятно ще бъде изложен в Музея на социалистическото изкуство, като лично министърът на културата заяви, че се ангажира да бъде намерено място за експонирането му. 

"Ние възложихме експертиза за състоянието на паметника, но на самите фигури. На самата конструкция е правена експертиза през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. На 3 август с решение на МС паметникът беше обявен за частна държавна собственост и премина в управление на областния управител", заяви Вяра Тодева пред БНТ. По думите ѝ при самото изграждане на монумента е записано, че е собственост на Министерство на културата.

"Оттам казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност за паметника", уточни още Тодева.
Тодева обясни, че е сключена застраховка за трети лица за безопасност. "Не е безопасно. Могат да пострадат хора. Планът за безопасност и здраве, одобрен от Столична община, е за 59 дни да бъде готово всичко. Идеята е ако може, да се приключи до Коледа. Огражданията около основната фигура няма да бъдат премахнати, самите плочи са компрометирани и не можем да допуснем хората да се разхождат там", подчерта Вяра Тодева.

Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот. Дотогава частите на монумента ще бъдат съхранявани в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента той струва около 20 млн. лв.

Една стара идея за паметника на съветската армия беше припомнена малко преди това от Вили Лилков по повод започналото демонтиране на фигурите. Става дума за решение на Общинския съвет на Димитровград от 2015 г., с което тамошните съветници заявяват съгласие да придобият паметника и да го сложат на създадената през 2008 г. Алея на монументалното изкуство в града.

"Нямам информация решението да е отменено, което дава възможност на столицата да реши бързо проблема с мястото на демонтирания паметник, да спести финансовите разходи по неговото съхранение, а паметникът да отиде в истински музей на тоталитаризма", коментира във "Фейсбук" Лилков. Според него така София ще спести разходи на столицата.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase