Снимка БГНЕС

Философията, която залагаме в бюджета, е да увеличим събираемостта, а не да вдигаме данъци. Това коментира министърът на финансите Асен Василев в кулоарите на парламента, след  като бе изслушан в пленарна зала, а предложения пакет промени в данъчните закони – приет:

"Единственото увеличение на ставка в текущите данъчни закони е данъка на компании с оборот над 1,5 милиарда, което идва по евродиректива, като този данък се вдига от 10 на 15%. Всички други ставки са запазени, плоският данък е запазен, но това, което сме заложили и което имахме и в бюджета юли месец, са мерки за повишена на събираемостта, а те се налагат, защото по всички данни България има около 30% сива икономика".

Василев беше категоричен, че приложените към бюджета проекти за националните капиталовите разходи и за тези на общините дават възможност за пълна прозрачност.

Василев не е готов да направи още компромиси в бюджета за следващата година, пише БНР.

"Това, което сме предложили, смятаме, че е оптимално и би било добре да бъде прието, тъй като делът на сивата икономика трябва да започне да пада, за да можем да си съберем данъците, за да не се налага да ги вдигаме. Оттам нататък е преценка на парламента кои от тези текстове ще приеме".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase