Снимка: архив, БГНЕС

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожават имущество в центъра на която и да е столица. Ако не бяхме приложили реципрочни действия, щяха да пострадат много невинни граждани и журналисти. Това заяви на брифинг тази сутрин шефът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

33-ма са задържаните след снощните батални сцени, случили се в района около Националния стадион “Васил Левски” и Министерство на спорта, докато на стадиона пред празни трибуни България игра с Унгария.

Сред задържаните има и непълнолетни лица. Част от арестуваните са задържани за увреждане на общинско и частно имущество, трима - за запалване на микробус.

Представителите на СДВР са категорични, че ако не са били предприети действия с водно оръдие и сила, е можело да се стигне и до жертви. "Градът щеше да пламне", казаха от столичната полиция.

Протестиращите демонстрираха безпрецедентна агресия, каза заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Той продължи, че протестиращите футболни агитки са застрашили живота и здравето не само на полицейските служители, но и на самите тях. Предупредихме ги многократно да прекратя нарушаването на обществения ред, допълни Иванов, цитиран от БГНЕС.

Използвано е водно оръдие, за да няма физически контакт, казаха на брифинга от СДВР.

Провокаторите се появиха, когато протестът стана над 4000 души, казаха от столичната полиция.

От огледите до момента е ясно, че е счупена витрина на Министерството на спорта, а после феновете са се скрили в съседния бар. Пострадалите полицаи са над 30, част от тях са в болница. Освен запаления бус на общинска полиция има и пострадали коли на цивилни граждани и патрулки, сочи огледът на мястото на инцидента. Организаторът на протеста се е е заявил като фен на ЦСКА. Тестове за употреба на алкохол на място не са правени. Но всички бяха предупреждавани 15 минути да се оттеглят, посочи заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Очаква се всички, които имат щети по коли и сградите си, днес да заявят това.

Снощи над 1500 полицаи са охранявали протеста. Имало е сили от други дирекции и от жандармерията. Никога не сме толерирали полицейско насилие, но трябваше да има реципрочна сила, за да бъде овладяна за кратко време агресията, за да не се предизвика повече агресия, каза директорът на СДВР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase