Снимка БГНЕС

Ако се отхвърли президентското вето върху Закона за енергетиката в пленерна зала в петък, от вторник „Лукойл“ ще трябва да прави вноски в размер на 3 милиона дневно. Тези 3 милиона лева да се връщат на хората под формата на отстъпка от 0,73 лв. за цената на бензина и дизела.

Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, предаде БГНЕС.

Добрев заяви, че изцяло зависи от ПП-ДБ дали ще се намерят 121 гласа за прокарването на това решение.

"Много ми е интересно да видя как ДБ няма да дойдат в петък и няма да отхвърлят ветото на президента. Били за отхвърляне на ветото, но това да се случи на 8 ноември. От 27 октомври до 8 ноември има 12 дни, това означава, че те ще опростят на "Лукойл“ 36 млн.“, каза председателят на парламентарната Комисия по енергетиката.

Още по темата
ПП-ДБ се обявиха срещу провеждане на извънредно заседание на парламента в петък за обсъждане на ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката с мотива, че два дни преди местния вот парламентарната трибуна ще се използва за предизборни спекулации.

Добрев заяви, че икономическият министър Богдан Богданов не е чел много добре закона, след като смята, че „Лукойл“ могат да бъдат глобени само с 10 хиляди лева.

"Текстовете казват, че тези вноски се събират така, както се събират данъците. Няма как да не се съберат вноските от "Лукойл", подчерта Добрев.

Той коментира и днешното решение на кабинета за АЕЦ „Козлодуй“. „Днешното решение е в правилната посока. Това решение ще бъде изпратено в НС. Имаме някои забележки по него. Смятаме, че капиталът в това ново дружество не трябва да е 500 милиона, а 1,6 млрд. лева, за да се гарантира работата му през следващите 3-4 години“, каза Добрев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase