Снимка БГНЕС

ГЕРБ-СДС няма да внася предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол, ако "Лукойл" издължи незабавно близо 500 млн. лв. неплатени данъци.

Това стана ясно след близо два часа преговори между партиите, подкрепящи правителството, съобщава БНР.

От компанията "Лукойл" трябва да внесат още един милиард лева от дължимата разлика между сортовете "Урал" и "Бренд" във Фонда за енергийна сигурност, с които ще се плащат компенсации за българските граждани. От ГЕРБ и ДПС ги изчислиха на 73 стотинки за литър гориво.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС обясни: "Ще вземем от "Лукойл" един милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсации за горивата. Така горивото на бензиностанциите няма да струва 3 лева, а след компенсацията ще струва 2  лева - 2 лева и стотинки".

По думите му изпълнението на решението за компенсиране на потребителите може да започне буквално още от вторник.

Още по темата

В петък ще има извънредно заседание на парламента за преодоляване на ветото на президента върху закона за енергетиката, а публикуването на решението на парламента в Държавен вестник ще даде възможност на правителството да действа. Делян Пеевски - съпредседател на групата на ДПС, заяви:

"Щом успяхме да форсираме събирането на милиард и половина за българските граждани, ние сме доволни. Докато успяваме да работим за хората и да постигаме тези резултати, ние ще подкрепяме това правителство. Ако не се случва, сме ви го казали ясно, че няма да го подкрепяме".

Пеевски посъветва още да не се търси интрига в отсъствието на представители на ПП-ДБ в публичното изявление, защото съпредседателите на групата Кирил Петков и Атанас Атанасов са участвали заедно с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев, който се е включил дистанционно.

Друго решение от срещата е да бъдат внесени законови поправки за поставяне на базите за съхранение на горива под управлението на Държавния резерв. Целта е да се премахне монополът на "Лукойл".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase