Снимка БГНЕС, архив

Районна прокуратура в Стара Загора e привлякла като обвиняеми по две досъдебни производства двама мъже за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение. И двата случая са от събота, уточнява БТА.

По първото досъдебно производство Районна прокуратура-Стара Загора е повдигнала обвинения на А.С., на 27 години, за нанасяне на средна телесна повреда на 21-годишна жена, с която живеел, като я съборил на земята, влачил я, удрял я по тялото. При падането тя е наранила дясната си ръка.

При вторият случай е обвинен П.К., на 28 г., който след раздялата си с 27-годишна жена, е извършил две престъпления, насочени срещу личността и имуществото ѝ. Според обвиненията той е срязал четири гуми на кола, използвана от пострадалата. В същия ден обвиняемият, през мобилно приложение, заплашил жената, че ще я залее с киселина.

Двамата мъже са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Днес Районната прокуратура в Стара Загора ще внесе искане в съда налагане на постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“.

През лятото Народното събрание прие промени в Закона за защита от домашното насилие, с които се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни. До законодателните изменения се стигна след случая с 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, нарязана с макетен нож.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase