Законните развъдници на кучета у нас са само 40, но на пазара има далеч повече обяви за продажби, каза програмният координатор към Фондация "Четири лапи" Ивелина Иванова пред Bulgaria ON AIR.

"Честа практика на незаконните развъдници е да предлагат едно куче като породисто, а то да не е. Проблем не са само произходът и породата. Проблем е и компрометираното здраве. Често тези кучета се развъждат в неподходящи условия и след това се отглеждат в неподходящи условия. Бързо биват отделяни от своята майка, което не им позволява да изградят имунитет, не им се слагат ваксини", коментира Иванова.

Породистото куче може да се установи чрез сертификат за родословие, подчерта Иванова. Тя препоръча на всеки, който иска да си вземе куче, да си направи предварително проучване.

"Ние винаги сме настоявали за по-засилен контрол над незаконното развъждане и търговия, по-високи санкции за незаконните развъдници и собствениците, които отказват да извадят документи на животното. Ние сме в постоянен диалог с институциите", подчерта Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase