Снимка БГНЕС

Сърбия няма да спре дотук, а ще дестабилизира целия регион на Западните Балкани, заяви президентът на Косово Вьоса Османи в интервю за HRT.

Османи подчерта, че Сърбия има за цел да "анексира северната част на Косово" и няма да спре дотук, "а ще дестабилизира целия регион на Западните Балкани".

Тя каза, че хърватската държава може да допринесе за налагането на санкции на Сърбия, за да не се повтори този акт на агресия.

„Вярваме, че Хърватия наистина може да допринесе, така че след този акт на агресия срещу държавата Косово да има мерки, които да принудят Сърбия да не повтаря този акт на агресия. Ако избягат сега (санкциите), Косово няма да бъде единствената им жертва, но всъщност целият регион е в опасност и ще бъде изграден нов фронт за Русия на Западните Балкани“, каза Османи.

„За съжаление, днес Сърбия се управлява от същия манталитет на 90-те и те искат да ни върнат в тази епоха“.

Тя беше попитана и за "натиска" на Европейския съюз върху правителството на Косово за създаване на Асоциация на общините със сръбско мнозинство. „Това, което е обект на споразумението от Охрид и Брюксел, е определено право на самоуправление на сръбския народ и някои принципи са договорени, преди всичко с нашия основен партньор САЩ, което диктува, че Конституцията на Косово трябва да бъдат уважавани преди всичко и принципите са такива, че сърбите могат да упражняват това право“, подчерта Османи.

„Това не означава, че трябва да се правим, че нищо не се е случило и Европейският съюз не трябва да мълчи за случилото се на 24 септември“, добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase