СНИМКА БГНЕС

Като в устерън се е разиграл екшънът с простреляния от полицай крадец в столицата.

Камера е заснела как полицаят се привежда и се прицелва в бягащия. Младежът от Ботунец бил предупреден 4 пъти да спре, но въпреки това посегнал към чантата си. По показанията на пострадалото при грабежа момиче, той й казал, че има пистолет. При стрелбата полицаят улучил 18-годишния Светльо Младенов в крака, а когато той се строполил, вторият изстрел го улучил фатално в гърба.

Стрелбата не е била хаотична, а насочена, става ясно от записа, потвърди и зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев.

Срещу полицая още няма обвинение. Разследването е възложено на следовател. Според прокурор Кръстев има три хипотези - превишаване на неизбежната отбрана, убийство по непредпазливост и с умисъл, която е най-малко вероятна според данните от разследването.
Най-вероятно обвинението ще бъде за превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

След като не се подчинил на заповедите да спре и въпреки контролните изстрели във въздуха, грабителят побягнал и започнал да отваря раницата си. Часове по-рано той и приятелите му ударили с метална тръба по главата момиче и му казали, че имат пистолет, както разказала тя на криминалистите.

Униформеният е прострелял грабителя с личния си пистолет, защото служебният изпаднал по време на преследването.
Възможно е куршумът да е поразил Младенов след рикошет, посочи още прокурор Кръстев. Разстоянието между полицая и жертвата е било 100 метра - на такова са намерени гилзите и капките кръв от Младенов. Преди да стреля, служителят на реда предупредил Младенов 4 пъти, че ще ползва оръжие. Стрелял и 2 пъти във въздуха.

Крадецът попаднал в полезрението на полицаите още в началото на септември след няколко грабежа. В нощта на 17 срещу 18 септември в 4-о РУ получили сигнал за още едно нападение със същия почерк. Атакувани били две момичета на по 18 г. Едното било ударено по главата с тръба. След това бандитите дори я душили, както дърпали слушалките на ученичката около врата й. През това време другите двама задигнали чантата ѝ и избягали. В нея имало 20 лв.

“Пострадалите са дали конкретно описание на извършителите и незабавно е изпратен полицейски екип. По-късно постъпва нов сигнал в близост до бул. “Черни връх”. Екипът започва издирване и установява, че лицата се качват в автобус. Успяват да спрат превозното средство и залавят едното лице в автобуса и две, които се опитват да избягат”, описа ситуацията преди изстрелите директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

След стрелбата Светльо бил жив - улучен в тялото. “Полицаят не е чакал линейка, откарал го е сам до болница “Токуда”, обясни комисар Николов. Полицаят е със 7 г. стаж и е награждаван 13 пъти.
 

От мястото на стрелбата са иззети 3 гилзи. "Извършено е освидетелстване на двама полицейски служители, при което са иззети обтривки от двете им ръце, както и униформеното им облекло. Пробите им за наркотици и алкохол са отрицателни”, посочи зам. градският прокурор на София Христо Кръстев.

Пред NOVA майката на починалото момче поиска за смъртта на сина ѝ да има обвинен. "Г-н полицай, с какво сърчице ми застреля детенцето? Само това искам - в очите да ме погледнеш и да ми кажеш. Аз съм майка, която е отгледала това дете сама. И не съм го възпитавала по този начин. И ти нямаше правото да му отнемеш живота така", заяви Мария.
 

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност двете непълнолетни момчета - на 16 и 17 години, за грабежа над момичета, при който беше употребена сила. Установено е, че вчера около 02:00 часа през нощта на бул. „Черни връх“ в София, обвиняемите са отнели чанта с 20 лева, документи и маратонки от млада жена, като е използвана сила за това.  

"Наред със следственото дело, СДВР извършва и вътрешна проверка, която ще уточни всички факти и обстоятелства. Нямаме категорични данни каква е входната рана на пострадалия – дали е в гръб, или в предната част на тялото", добави Николов.
 

По последни данни полицаят носил у себе си и личното, и служебното си оръжие. Пред следствието той казал, че е стрелял със служебния пистолет.
 

Вчера в кв. Ботунец жители блокираха за час пътя към София. Митингът бе с искане за наказание за виновника и справедлив процес.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase