Снимка: БГНЕС

По данни на Регионалната дирекция за митници и търговия Тракия общо 2 628 291 пътници са влезли в Турция през граничните контролно-пропускателни пунктове на границата с България в периода 22 юни-10 септември. Те са пътували с общо 646 896 моторни превозни средства.

За същия период през българската граница Турция са напуснали 2 550 161 пътници с 619 499 автомобила.

В периода юни-септември се наблюдава най-интензивният трафик на турски граждани от европейските държави към Турция и обратно, чийто основен маршрут с автомобили преминава през България.

ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево край Одрин, който е основният граничен пункт на Турция към Европа по суша, е бил най-натовареният през този период. Следван е от ГКПП Дерекьой/Малко Търново.     

Според Регионалната дирекция за митници и търговия Тракия е постигнат рекорд за последните пет години в пътуванията на турските граждани през турско-българските ГКПП в Тракийската област.

Агенция ДХА свързва този факт с поскъпването на самолетните билети, поради което мнозинството турски граждани от европейските държави са предпочели това лято да пътуват до Турция с колите си по маршрута през България. (БТА, Нахиде Дениз)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase