СНИМКА БГНЕС

Екипажи от военно формирование 26030 Безмер със самолети СУ-25 са тренирали техника за пилотиране на малки и пределно малки височини над пресечен терен в периода 26 юни - 14 юли, т. г. Това каза по време на днешния парламентарен контрол министърът на отбраната Тодор Тагарев, попитан от "Възраждане" за ниско прелитащи самолети над град Елена, които притесняват населението.  Според него пилотите не са нарушили ограниченията за пределна височина над населено място.

"Всички полети са изпълнявани през деня, при прости метеорологични условия, без въоръжение и при заобикаляне на населените места, посочи министър Тагарев. При невъзможност за заобикаляне полетите са планирани при височини над 1000 метра", добави той, цитиран от БТА. По думите му такива полети не се изпълняват системно, а само при придобиване и поддържане на този вид подготовка, през два-три месеца спрямо метеорологичните условия.

"Посоченият вид подготовка е основен за щурмовата авиация от състава на Военновъздушните сили. Полетите не са били свързани с участие в учение или друга летателна дейност на полигон от другата страна на Стара планина", обясни министър Тагарев.

Той изтъкна, че данните от обективния контрол не показват нарушения на режима на полетите за дадените минимални безопасни височини. Спазено е ограничението за минимална височина на прелитане не по-ниска от 305 метра над най-високото препятствие на терена, над населени места, жилищни зони или групи от хора, каза министър Тагарев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase