Македония не може да се отскубне от сръбското влияние. През последните седмици и в Сърбия, и в РСМ има послания, че ЕС не е единственият път за тези държави. Там няма рационално мислене и има и други влияния - зад Белград стои Москва, каза доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Той разказа, че е контактувал с представители на академичните среди в РСМ и те са му споделили, че навсякъде витае страх от репресии и твърдят, че системата за контрол е фашистка. Там няма свобода на мнение и всеки опит за изразяване на позиция, която не се вписва в традиционния наратив, води до уволнения.

"Някъде до 70-те години редица българи бяха осъждани в днешна РСМ за това че са упражнявали българска дейност. В момента никой не е преследван формално за това, че е българин, но му се преписват други наказания. Скопие разбра, че с тези присъди дава аргументация за тези, които твърдят, че има нарушаване на правата на човека", заяви Ташев.

Той не е оптимист за българските партии в РСМ и личното му впечатление е, че това се прави контролирано от властите в Скопие, за да използват българите като "чучела" и те да твърдят, че правата им са защитени.

"Аз бях уверен оптимист по отношение на промените в Конституцията и смятах, че те имат интерес към еврофондовете. Никога не е пречело това, че липсват няколко гласа, те могат да се купят. Възможно е да видим предсрочен вот, но виждаме, че опозицията обича само да критикува, а не да носи отговорност", категоричен е той.

Доц. Ташев обърна внимание и на американското влияние в РСМ и "Македонския месец", който беше предложен в САЩ.

"Последните години САЩ имаха много голямо влияние там. Американски дипломати изразяват разочарование от това, че са излъгани от обещанията. Те си дават сметка, че там няма демократични послания и също ще си дадат сметка, че са подкрепяли един троянски кон", каза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase