СНИМКА БТА

На 15 места в София ще бъде поставена специална червена маркировка преди пешеходните пътеки, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на полагането на такава маркировка на ул. "Цар Симеон".
За съжаление, пътищата в страната се превърнаха в писти за пияни, дрогирани и неспазващи правилата шофьори, заяви Фандъкова, цитирана от БТА.
 

Тя каза, че вчера на срещата при министър-председателя, е заявила, че от години призовава за обединение на всички институции в борбата с високата скорост.
 

Ангажиментите на общините са за монтиране на физически ограничители и редица инфраструктурни мерки, които ние изпълняваме наред с повдигнатите пешеходни пътеки и други технически ограничители, каза кметът.
Специалната червена маркировка увеличава сцеплението и изостря вниманието на шофьорите.
Фандъкова призовава Народното събрание да приеме промените в закона, които да позволят хилядите камери на общините да бъдат включени в системите на МВР за контрол.
 

В София има изградена интегрирана система за сигурност - над 4500 камери, като 560 са камерите за управление на трафика. Всички те могат да послужат, след промяната в закона, за контрол за движението по пътищата, подчерта столичният кмет. В момента в София има над 800 осветени пешеходни пътеки и над 230 повдигнати.
 

В събота 37-годишен мъж прегази дете на пешеходна пътека в София, минавайки с висока скорост. Момчето на 15 години почина от удара. Мъжът е шофирал с над два промила алкохол в кръвта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase