Снимка: БГНЕС

Родители на шест деца от монтанското село Крива бара получиха обвинителен акт заради това, че не полагат необходимите грижи за тях, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

На 7 септември 2021 г. в Отдел "Закрила на детето" при Дирекция "Социално подпомагане" гр. Лом бил получен сигнал относно неглижиране на потребностите на детето М.А. от страна на родителите К.Г. и А.А.

По случая била извършена проверка на адрес в село Крива бара от служителите на институцията. На мястото били установени сами и без родителска грижа пет малолетни деца, а шестото успяло да избяга и не се намирало в имота. По думите на децата родителите им били на работа.

Също така в жилището липсвала хигиена, а децата имали неподдържан външен вид. При извършения оглед на едното от тях - М.А., били установени наранявания по лицето и ръката. Незабавно бил подаден сигнал на тел. 112.

Още по темата
Не след дълго в жилището се завърнали родителите, които още с идването си започнали да се държат грубо със служителите от "Закрила на детето", като отправили към тях закани и заплахи за саморазправа. Отказали и достъп на детето М.А. до медицински грижи.

След намеса на органите на МВР децата били изведени от жилището и настанени извън семейна среда.

По делото е изготвена съдебномедицинска експертиза на малолетната М.А. От заключението е видно, че момичето получило различни наранявания по лицето, подувания в областта на китката и предмишницата. Рентгеновото изследване е установило данни за стари увреждания, в т.ч. счупване на костите.

К.Г. и А.А. са привлечени към наказателна отговорност за това, че като родители оставили малолетните си деца без надзор и достатъчно грижа, с което създали опасност за тяхното физическо, духовно и морално развитие. На малолетната М.А. е била причинена средна телесна повреда, довела до трайно затруднение в движението на ръката.

Предстои делото да продължи в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase