Снимка: архив, БГНЕС

Жители на град Омуртаг излязоха на протест заради липсата на вода. Те блокираха главния път София - Варна, при разклона за Омуртаг.

„Ситуацията в Омуртаг е следната - има вода, резервоарите са пълни, но не може да се пусне, защото двете помпени станции и двата помпени резервоара не могат да функционират, защото Община Омуртаг 9 месеца не ги възстановява. Това е работа за две седмици“, заяви пред БГНЕС Магдалена Славова от Гражданско обединение „Вода за Омуртаг“.

Тя припомни, че на първи август министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков се е ангажирал с аварийното пускане на вода за населението на Омуртаг от пречиствателната станция „Ястребино“.

„Ние последните няколко месеца се опитваме по всякакъв начин да накараме Община Омуртаг да го направи. Десет дни след идването на министъра Общината едва се появи на обектите. Отново ВиК Търговище, заедно със съветничката на министъра и гражданите осигуриха агрегат, измиха резервоарите, измиха помпените станции, докараха специалисти, въпреки че това не е техен обект и Общината все още не им е възложила дейности и 10 дни обещава да го направи“, поясни тя.

Славова подчерта, че гражданите се опитват да бъдат максимално дипломатични, но проблемът е Общината. „80% от решението на проблема е в силата и ръцете на Общината. Тя бави и няма никаква активност. Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е отговорен. Всеки ден са обещания и уговорки. Всички институции и представители на гражданите си уговаряме среща, а той закъснява или не идва“, добави тя.

Има няколко основни задачи, които да се свършат. Сред тях е да се осигури квалифицирано лице, което да оперира постоянно с агрегата, разположен в двора на първи подем, докато се осигури временен ток на обекта. Трябва също така да се ремонтират контролните табла на първи подем, за да може процесът на работа на помпите да е автоматичен и да има защита, която предпазва помпите от счупване. Министерството на здравеопазването трябва да даде предписание на РЗИ Търговище за пускането на водата към потребителя, както и да се извършат 72 часови електрически проби на електрическите инсталациите, след смяната на откраднатият трансформатор, кабели и др.

В района на блокадата са се образували километрични колони от чакащи автомобили да преминат участъка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase