0,4% от БВП отиват за култура от новия бюджет, който бе приет преди седмица. Защо дейците на културата са недоволни?

"Асен Василев каза нещо, което не беше прието никак добре от цялата наша общност. Не ставаше дума за пари в торба. Той предлага една чисто пазарна инициатива - "дайте добра култура, ще ви дадем пари". Такъв подход звучи понякога симпатично, че държавата следи за какво дава пари. Но това е дълбоко погрешно. Ние не сме в ситуацията на САЩ и Индия, у нас културата не носи пари. Министър Василев не осъзнава този процес. На всичкото отгоре го повтори и Кирил Петков", заяви режисьорът проф. Любомир Халачев в студиото на "Денят ON AIR".

Той призна, че се страхува от състоянието на финансовия министър, тъй като в мирно време той е най-важният човек след министър-председателя.

"Изведнъж се оказва, че той няма никакво понятие от сектор "Култура", който е много важен. Да обяснява, че 0,4%, след като ние неистово сме се борили през годините за този 1%... Непрекъснато спорим. Имахме 0,7% при Стефан Данаилов, оттогава се смъква и сега изведнъж 0,4%. Парите са повече, защото брутният продукт нарасна, но и цените се вдигнаха", настоя проф. Халачев пред Bulgaria ON AIR.

Той даде пример, че "един среден филм в България струва около 1 млн. лв." А при вдигнатите цени струва 1,2 млн. - 1,3 млн. лв. Откъде да намерим тези пари, нямаме създадени механизми", попита режисьорът.

"В България изкуството не може да бъде пазарно. Култура е онази атмосфера, в която обществото трябва да живее, ако иска да се развива нормално и да не се избива с тояги по улиците. Апропо, вече го виждаме. Културата ни учи на морал, отношение и неща, които не могат да дойдат от само себе си", изтъкна проф. Халачев.

"Слушах много внимателно Емануил Йорданов, който каза, че законът трябва да е направен така, че той да се чете и да не дава възможности за интерпретации, каквито всеки си иска. Имаме лоша и неорганизирана законова база и не можем да се похвалим с хора, които работят в законовата сфера", добави режисьорът.

"Думата "реформа" изгуби своя смисъл в българския език. Всеки политик трябва да има план за неговото министерство и отдел. Тогава можем да кажем: Ще направя такива промени и това ще доведе до еди какво си. Чувам общи приказки и заклинания", посочи проф. Халачев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase