Снимка БГНЕС

"Парите от такса смет следва да се употребят за управление на отпадъци. По време на COVID са били използвани средства и за други неща. Знам за случаи, в които голям обем средства са отишли за нещо, което на пръв поглед не изглежда толкова скъпо. България реализира 4 пъти повече отпадък за производството на единица продукт, спрямо средноевропейското".

Това каза бившият екоминистър Борислав Сандов за Нова тв.

Още по темата

По думите му при новата технология за събиране на такса смет се прилага принципът "замърсителят плаща". "Това е справедливото решение, няма да плащат повече всички, а само тези, които изхвърлят повече. Тези, които събират разделно, не използват толкова опаковки или компостират, ще плащат по-малко. Така вече такса смет няма да зависи от квадратурата на жилището", обясни той.

''Продължаваме да сме в линейка икономика, в която ползваме дадени продукти и след това ги изхвърляме, вместо да сме в кръгова - всеки отпадък е продукт за нов процес. Така правим процеса по-ефективен. В природата всеки остатъчен продукт е ресурс за нов процес, там отпадъци няма", заяви Сандов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase