Снимка БГНЕС

Строителни компании започнаха да прекратяват едностранно договори за покупката на жилища "на зелено", ако клиентът откаже да подпише анекс с актуализирана нагоре цена. Нарушението в случая е това, че в договора няма инфлационна клауза. От "Асоциацията за защита на потребителите" са сезирани за много такива случаи, съобщава "Сега".

Собствениците на имоти са сключили договорите на зелено още преди войната в Украйна и голямата инфлация, а сега строителите настояват за индексация на договорената в тях цена заради повишени разходи за енергия, горива и строителни материали вследствие на тази война.

От "Асоциацията за защита на потребителите" дават пример с изграждането на жилищен комплекс в София от конкретна компания. "Ако откажеш анекс на договора, в който е актуализирана цената на имота нагоре, от фирмата директно прекратяват договора едностранно и информират, че ще върнат парите. Това е неравноправно действие при положение, че липсва подобна клауза в споразумението, която да е свързана с инфлационни процеси. Клиентът или потребителят е ощетен, тъй като реално се явява първоначален кредитор на строителната компания", коментира Пейо Майорски, председател на АЗП.

От АЗП настояват Комисията за защита на потребителите да се заеме с тези случаи, защото са нарушени правата на гражданите.

Според тях, най-често става въпрос са хора без търговски опит, а договорите на "зелено" са едни от най-сложните в правния и търговския мир в страната. Много често строителите или брокерите на недвижими имоти залагат клаузи, които понякога не влизат в действие, но в извънредна ситуация като тази с пандемията, войната или инфлацията, показаха слабостите в тези споразумения. Затова е необходимо потребителите да бъдат защитени при покупката на ново жилище на много ранен етап, смята Майорски.

Потребителите трябва да знаят, че когато строителят не е изпълнил свое задължение по договора с купувача, в зависимост от вида на неизпълнението, купувачът може да развали договора и да иска от съда да му присъди уговорените неустойки. Още при подписване на предварителния договор трябва да се внимава по какъв начин са уговорени неустойките за неизпълнение.

За предпочитане е да се уговарят твърди цифри, като например 10 лева на ден за всеки ден забава, или наемната цена на закупувания недвижим имот, например 500 лева на месец. В практиката уговаряните неустойки обичайно са в процент от стойността на „неизвършените строителни работи", а каква е тази стойност е трудно да се установи.

Според Майорски е добре да се ползва услугата на специалисти по вещно право - адвокати,  в процеса по сключване на сделки с недвижими имоти. Това осигурява в най-висока степен сигурност, че сделката ще бъде сключена при максимално ясни, прозрачни и добри за клиента условия.

В момента повечето строители и брокери, които предоставят консултантски услуги на пазара на недвижими имоти, не притежават нужната квалификация да консултират клиенти по всякакви правни въпроси, свързани с придобиването и разпореждането с недвижими имоти, посочват от АЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase