Снимка БГНЕС

В бюджет 2023 да се осигурят допълнителни средства за заплати в обществения сектор, които да компенсират натрупаната инфлация през 2021 и 2022 година, а заплатите за настоящата да се увеличат с 10%. За това настояват от КНСБ, съобщава БНР.

Синдикатът иска от 1 юли МС да увеличи отново минималната заплата - на 850 лева. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че за увеличението на бюджетните заплати трябват 475 милиона лева, а за ръста на минималната - още 175 милиона лева и средства за това могат да се намерят:  

„Връщането на 20% ДДС за всички, на които беше дадено като ваканция през тези месеци на криза, видяхме и доказахме пред вас, че не доведоха до намаляване на цените! Всъщност тези мерки останаха в джоба на съответните производители или съответните бизнеси - в ресторантските услуги, да речем. Ние искаме да видим гаранциите за политическите ангажименти, които бяха поети, а именно 125% от средната работна заплата, гарантирани от всички партии, за педагогическия персонал за 2023 година. Това е най-малкото, което могат да сложат на масата“, каза той.

Още по темата

Данните на КНСБ показват, че след като се приспадне инфлацията от ръста на доходите от 2021 година до момента, реално в частния сектор има ръст на възнагражденията от 2.5%, а в обществения изоставането на доходите е с 8.2 на сто.

В образованието заплатите изостават с 9 на сто, тези в хуманното здравеопазване - с 16.3 на сто, а при радио и телевизионната дейност - с 12.6 на сто.  
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase