Снимка: БГНЕС

Две шествия, два свята, въпреки, че и двете минават под надслова на семейството. Днес в столицата ще се проведат две масови събития - София Прайд и "Шествие за Семейството", което на практика противопоставя привържениците на модерния в момента западен либерализъм и от друга страна - консервативно настроените българи.

"Шествие за Семейството"

То е част от "Месец на семейството". През 2022-ра дадохме началото на международната инициатива "Месец на семейството". Целта на мероприятието е да принуди държавата да започне ясна и конкретна политика по въпроса с демографския колапс, съобщават организаторите.

Поканени са всички родителски организации, обществени клубове и граждани, които застават в защита на правата и суверенитета на индивида и традиционното семейство. Шествието е стриктно деполитизирано. Единствените флагове, които е позволено да се веят са българският и тези на инициативата.

То ще започне в 15:00 ч. на площад Света Неделя в столицата.

Шествието, което цели ясно и точно:

Държавата да прегърне демографския проблем като номер едно цел, кауза и въпрос пред страната. Настояваме да бъде изготвена и приета държавна стратегия за демографията до 2050-та година. Настояваме всеки закон в страната да бъде съобразен, посредством формални критерии, с въпроса "Как се отнася до подобряване на демографската ситуация". Настояваме всяко правителство, от тук нататък, да излъчва вицепремиер по демографския въпрос - защото той е един и много конкретен: Ще има ли българи в страната през 22-ри век, и колко ще са те?

Довършване на започнатото въвеждане на ЗП "Вероучение" в програмата. Дълбоко вярваме, че всякакви други консервативни, патриотични и "антилиберални" каузи и послания са само и единствено "кръпки" върху една основна рана: обезверяването на българския народ. Никаква фундаментална и дългосрочна промяна не може да бъде постигната без реевангелизация на българския народ. Нито една консервативна кауза няма да спечели дългосрочната битка с Постмодерното, ако не адресира сърцето на проблема: вярата.

Гарантиране на свободата на словото, на изразяването, на вярата и на нормалното: от пълзящата "либерална" цензура, от опитите за въвеждане в законодателството на все по-строги наказания за консервативно мислене, под термина "борба с езика на омразата". От подчиняване на българската медийна среда от планувания проектозакон в ЕП, целящ създаване на "Европейски СЕМ", който да наказва медиите на континента под претекста за "борба с дезинформацията". Свобода от "кенсъл културата", която НПО-та и "правозащитни организации" копнеят да прилагат и в България. Свобода на нормалното да съществува в един все по-ненормален свят.

Ако се припознавате в каузите ни - конкретни, ясно изразени и формулирани вече и юридически от екипа, с когото работим, заповядайте на шествието ни. Имаме нужда от вашата подкрепа. Имаме нужда от всеки човек, за да спечелим тази битка“, заявяват още организаторите.

Темата за семейството е фокус на София Прайд 2023

София Прайд, най-голямото шествие в защита на човешките права в България, също ще се проведе днес, 17-и юни. Тази година фокусът на събитието е многообразието от семейства и важната роля, която семейството има за ЛГБТИ българите. За първи път 11 български семейства ще застанат с лицата и имената си в подкрепа на кампанията "Нашето семейство ви кани на София Прайд 2023".

Галина Георгиева, мениджър на висока позиция в голяма международна IT компания, е едно от лицата на София Прайд 2023. Тя взима участие във фотосесията и кампанията заедно със съпругата си Елена и техните син и дъщеря. Двете жени сключват граждански брак в Малта, тъй като в България това е все още невъзможно. Галина споделя: “Ние възпитаваме нашите три децата да обичат, а не да мразят. Затова и всяка година нашето семейство е на София Прайд. Събитието е много празнично, но не трябва да забравяме, че е и протест. Все още ЛГБТИ партньорите в България не могат да сключат законно брак у нас.”

Темата за семейството присъства и във визуалния символ на Прайд тази година, който е вдъхновен от българския фолклор. Визуалната опаковки включва елементи от българското везмо и килимарство. Това е поредният прочит на традициите, използван в комуникацията на Прайд, след като кампанията по повод 10-тата годишнина на шествието използва кукерски маски.

През 2022 година юбилейното 15-то издание на София Прайд събра над 12 000 души. Подкрепа към шествието изразиха десетки български компании и организации, както и посланиците и представителите от посолствата на 28 дипломатически мисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase