Снимка Bulgaria ON AIR

Бъдещи и настоящи родители ще могат да получат ценни съвети от водещи специалисти по майчино и детско здраве на 10 юни. Тогава ще се проведе традиционното издание на форум "Бременност и детско здраве", които здравният портал Puls.bg организира.

"Вече десет години се опитваме да фокусираме вниманието на родителите към определена тема. Темата, над която сме се съсредоточили тази година, е връзката, която създаваме между родителите и детето, между майката и детето след прекъсването му с пъпната връв. Подготвили сме много панели, всеки е на различна тема - бременността, раждане, бебе, детско здраве. Лекторите са различни", обясни главният редактор на Puls.bg Румяна Тасева в студиото на "България сутрин".

Ще се акцентира върху хормоналната настройка при бременната жена, както и върху коликите при бебетата.

"Ще дадем нов поглед за това как родителите могат да се спасят от безсънието във връзка с този период на бебето. В панела за детското здраве трима наши лекари от университетски болници ще разкажат за различни заболявания и проблеми при децата", каза Тасева.

Д-р Явор Пукалски, който ще вземе участие във форума, обясни пред Bulgaria ON AIR, че патологията, която се развива през лятото, е специфична заради по-буйните игри, които децата играят. По негови думи, тогава се наблюдават травми като счупвания на нивото на китката, фрактури на нивото на лакътя.

"Травми от батути, тротинетки не са изключение, наблюдаваме пик в последните години", подчерта той и посъветва родителите, ако имат съмнение за някаква травма при детето, да посетят спешния кабинет.

Детската травматология е на европейско ниво, не отстъпваме по каквото и да било от колегите и като бази. Форумът е прекрасен, защото помага на родителите да се запознаят с по-важните проблеми и ситуации, в които могат да изпаднат. Това им дава възможност за адекватна реакция, спестява им доста главоболия и безсънни нощи", заяви д-р Пукалски.

Участие в тазгодишното издание на форум "Бременност и детско здраве" ще вземат шампионката по жиу-жицу Мила Савова, лайфкоучът Сами Хосни, изпълнителките Веси Бонева и Йоана Драгнева.

"Живата връзка на хората е много позитивна след прекъсването на събитието. Поне три месеца работим за организирането му, не е трудно и наистина тези лекари и медици, към които се обръщаме, с радост приемат да участват в нашия форум", посочи още Тасева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase