"Може би ще ми е трудно да кажа дали ще има справедливост. Очакваме, ще работим за това и се надяваме в един момент тя да възтържествува", каза пред Bulgaria ON AIR Мариела Николова, майка на загиналия в катастрофа певец Николай Николов - Нико.

Преди 5 години двама млади музиканти загинаха при сблъсък с турски автовоз, а шофьорът е на свобода с условна присъда. Той вече е в своята страна, а почернената майка се чуди как ще бъде докаран в България.

Какви са мотивите да бъде освободен?

Обвиняемият приема вината си, това автоматично му намалява присъдата с една трета. "От четири години и половина присъдата се намалява с една трета, става три години, което е горният праг, в който присъдата може да бъде условна", обясни Николова.

Тя сподели, че има 6 предложения за промени в законодателството, за да няма несправедливости. Мариела Николова предлага МПС, участвало в ПТП, да не бъде освобождавано преди да завърши цялото производство.

"В нашия случай камионът беше освободен десетина дни след инцидента и автотехническата експертиза трябваше да се извършва по снимки, което е предпоставка за некоректна експертиза", даде пример майката на Нико.

Според нея трябва да има ясно регламентиран срок за извършване на техническите експертизи - първа, тройна, петорна. "Ясно определен срок за приключване на досъдебно производство, в нашия случай то се проточи 4 години и 11 месеца", уточни майката на загиналия изпълнител.

Николова смята, че при смърт на пътя трябва да има ефективна присъда в условия на незабавност, както и процес по уведомяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase