Снимка: bTV

"Не съм искал да съм председател, те са ме сложили", казва председателят на секционна избирателна комисия в училище "Найден Геров" в пловдивския квартал "Столипиново" Михаил Йончев пред "24 часа".

48-годишният мъж беше отстранен в неделя, защото се оказа, че е неграмотен, а пред медиите самият той обясни, че "малко може да пише, а още по-малко да чете".

Още по темата
По време на изборите в неделя той пристигнал с 2 часа закъснение и веднага поискал да му бъдат подготвени документите за изплащането на парите. Именно тогава, при попълването на документите, останалите в комисията видели, че има проблем с четенето и писането и веднага изпратили сигнал в избирателната комисия. 

Михаил Йончев твърди, че е завършил 8-и клас в същото училище, където в неделя е трябвало да председателства комисия.

“Много-много не виждам, но ако сложа очила, мога да чета и пиша горе-долу", казва той пред "24 часа" и обяснява: "“Болен съм, имам тумор в гърлото и 23 операции, не знам как съм жив, половин човек съм. Но ако оздравея, ще се науча да чета и пиша добре."

Макар и със завършен 8-и клас, няма шофьорска книжка, казва, че не е карал курс. Сега е пенсионер по болест, но преди това е бил общ работник в печатница. Подчертава, че синът му е завършил 12-и клас в "Найден Геров", има и дъщеря, която е получила основно образование в същото училище.

Това не е и първият път в който Михаил Йончев участва в избори. Той е бил част от секционните комисии, но като редови член.

"Не съм искал да съм председател, те са ме сложили", твърди той. "Грешка стана, ама беше неприятно."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase