Снимка: БГНЕС

КЗК не се занимава с цените на стоките, защото комисията не е ценови регулатор. Ние се занимаваме с нелоялни търговски практики, образуваме дела в случай, че имаме съмнения за картели. Картелът всъщност е споразумение и забранена практика за съгласуване на цени, на пазари, на разделяне и определяне на клиенти, заяви пред БНТ председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова.

Тя бе категорична, че ще бъдат разгледани всички сигнали и жалби по отношение на цените.

"При доказване на картел следва процедура, в която изслушваме заинтересованите страни, каним ги на открито заседание, на което те излагат своите възражения. Първо повдигаме определение за извършено нарушение, връчва се на страната и има право в определения в закона срок да направи такова възражение, да го изслушаме и след което постановяваме решение", обясни Ненкова.

Според нея, няма как от комисията да заставят търговските вериги да намалят цените на стоките.

"По принцип картелът много трудно се доказва. Европейската практика е такава, че като време се изисква време между 5, 8 и 9 години. И не случайно мандатите на тези органи там са такива, а само в България мандатът е най-малък като срок", обясни Юлия Ненкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase