Снимка: БГНЕС

Целта на мярката, свързана с по-евтини или безплатни карти за обществен транспорт, е да стигне до всяко българско семейство, обясни в сутрешния блок на БНТ Николай Найденов, служебен заместник-министър на транспорта и съобщенията.

Още по темата
Той уточни, че днес в министерството ще има работна среща с представители на Националното сдружение на общините в България, с кметове и с представители на Столична община, по време на която общините ще получат писмени указания за целевото използване на финансовите средства.

Както е известно, на вчерашното си заседание Министерският съвет одобри допълнителни средства в размер на 73 млн. лева в подкрепа на услугата "обществен транспорт" в цялата страна.

Мярката влиза в сила от 1 февруари и ще засегне основно учениците и възрастните хора.

Всяка община обаче може да вземе решение да включи в мярката и други уязвими групи, подчерта зам.-министър Найденов и бе категоричен, че мярката няма да струва нито стотинка на данъкоплатците, нито на държавния бюджет, защото парите са от иззетите свръхпечалби на дружество "Лукойл".

Според зам.-министъра на транспорта не би трябвало да има проблем с траншовете към различните общини и отчитането на средствата. "Защото това не е прецедент, общините и сега получават различни финансови траншове на тримесечие или по-рядко. Става въпрос за конкретна целева помощ, не е нещо много по-различно от досегашното субсидиране", каза Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase