Снимка: Bulgaria ON AIR

Здравният министър Асен Меджидиев обяви, че на този етап няма основание да се обяви национална грипна ваканция. Грипна ваканция вече обявиха в няколко града с висока заболеваемост.

"Няма голям натиск. Миналата седмица тръгна една вълна, след което затихнаха нещата. София-град сме на 1/3 от това в Бургас. При децата е по-голям процентът. Ковид много се припокрива с грипа. Ваксинираните го карат по друг начин. Рязко начало с висока температура, хубаво е да се направи тест вкъщи или в лицензираните лаборатории. При грипа трябва колкото може по-рано да се започне лечението с противорисуни препарати", заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Георги Миндов - председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Още по темата
Специалистът посочи като грешка безразборното пиене на антибиотици, с които си сриваме още повече имунната система. Инкубационният период е кратък - ден-два, отбеляза д-р Миндов и добави, че оставаме на първо място в Европа по смъртност и неваксинираност.

Председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари подчерта в студиото на "България сутрин", че рецепта по Здравна каса или направление, без преглед и физически подпис, в момента не е разрешено и се води престъпление.

"Когато температурата се задържи няколко дни и се появи кашлица, вторично се срива имунната система и се наслагва инфекция. Типично сухата кашлица преминава във влажна и различни по цвят храчки, отпадналост и стягане в гърдите, което показва, че инфекцията слиза надолу. Най-честите усложнения са пневмониите", каза още д-р Миндов.

"Хората си мислят, че маските са белезници за лицето. Най-после ще го изболедуват по този начин и ще разберат защо хората в други държави ходят по улиците с маски. Пазят себе си и околните. В лечебните заведения маските са задължителни", настоя медикът.

Д-р Миндов призна, че последно е ваксинирал пациенти срещу Ковид-19 през ноември 2022 г. Приключи желанието за ваксиниране, отбеляза той и добави, че ваксините са нискоефективни, което е демотивирало населението. Явно ваксините не оправдаха доверието, посочи лекарят.

Д-р Миндов коментира още, че е имало недостиг на противогрипни ваксини, а в цяла Европа в момента има повишен интерес. Ваксините са изчерпани, остава ни да спазваме мерките против грипа, заяви той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase