Снимка: архив, БГНЕС

В понеделник, най-късно вторник ще има резултати от направените проверки по складовете за лекарства. Това заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев във Видин.

Още по темата
Той лично провери наличностите на определени медикаменти в аптечната мрежа и коментира, че основно недостиг има на двата най-популярни препарата за инхалации и някои антибиотици, които се изписват на деца.

Въпреки това министърът увери, че от двата препарата за инхалации има наличности на централно ниво и успокои, че до края на месеца се чакат нови доставки на по 4000 опаковки от всеки от тях.

"Това, което ми прави впечатление, няма да говоря за конкретната аптека само, а и за посещението ми от вчера, че недостиг има на много малко продукти, а не на това, което се артикулира онзи ден в медиите, че липсват 300 животоспасяващи медикамента. Мога да кажа отговорно, че всички останали антибиотици и цефалоспорини втора генерация и цефалоспорини трета генерация ги намерих и в трите аптеки, които посетих. Има някои аптеки, които работят само с по един доставчик, а не ползват всички доставчици в аптечната мрежа. Това е също един от проблемите, които забелязваме. Изискваме по аптеките, ако има липса, да видя съответно каква заявка е направена, дали доставчиците са отговорили, че не могат да го доставят и съответно в този момент проверяваме складовете на едро на тези доставчици дали го имат в наличност, а пък са отказали доставка към аптеките", заяви здравният министър, цитиран от БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase