Снимка: архив, БГНЕС

Днес е вторият ден от  т. нар. "горещници" - най-горещите три дни през годината според народните поверия.

Те съвпадат с три поредни църковни празника - 15 юли, на който почитаме паметта на светците Кирик и Юлита, 16 юли - на Света Юлия, а на 17 юли - на Света Марина.

Горещниците имат и собствени имена: в Северна България - Чурлега, Пърлега и Марина Огнена, а в Южна България - Люта, Чурута и Опалена Мария.

Предците ни са вярвали, че по време на горещниците не се ходи на нивата, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. А при неспазване на тези поверия, че ги грозят пожари и градушки.

"В традиционната народна култура огънят е заместител на слънцето на земята. Той е свързан с много добри неща, но в тези летни, горещи дни, той е свързан с предпазване от пожари. И затова народната практика е - първият ден да бъде изгасен огънят, да бъде уловен нов огън и да бъде съхранен през цялата година. Като с новия огън се свързва освещаването на дома, поддържането на огъня в дома и затова има различни практики, които са свързани най-вече със забрани за използване на огън в тези три най-горещи дни," обясни етнографът от РИМ-Видин д-р Сашка Бизеранова, цитирана от БНР.

В Софийско по горещниците се гадае какво ще бъде времето през първите три месеца на годината - януари, февруари и март. Например, ако днес денят е топъл, времето през февруари ще е меко, а ако е хладен, вещае студ и виелици.

Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването от Григорианския към Юлианския календар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase