Снимка: Bulgaria ON AIR

Продължава разплитането на шокиращата схема с незаконни погребения. Полицията досега е открила общо 15 тела, които вместо да бъдат кремирани, са заровени край гробищния парк на село Клисура. За постоянно в ареста беше оставен погребалният агент Георги Енев.

Столичната полиция започна масови проверки в траурните агенции в търсене на лицензии, съобщиха от Съюза на погребалните фирми в България. Според зам.-председателя на организацията - Стоян Макреев, фирмите няма как да имат такива лицензи, тъй като те не са държавно регламентирани.

Още по темата

По негови думи целта на полицията е да размие отговорността на общинските власти, които са оставили гробището в Клисура нестопанисвано.

"Не може 2022 г. гробище на територията на Столична голяма община да бъде без ограда и без времеви достъп. Погребенията трябва да се извършват в светлата част на деня. В тъмната част не трябва да има достъп до гробищните паркове. Тленните останки са в района на гробището, готов съм да свидетелствам", заяви Макреев.

Няма ограда, няма регистър на починалите лица. Има единствено събиране на такси, подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Криминалисти са на мнение, че в случая с телата в Клисура може да се касае за организирана престъпна група за имотна измама на възрастни и самотни хора.

Прокуратурата е открила и разпитала свидетел, който е посочил къде е ставало заравянето на телата. Той получавал от Георги Енев по 100 лева за изкопаване на гробно място, съобщиха от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase